Elco en Wijnanda van Burg zijn sinds 2014 in Papoea (Indonesiƫ) actief voor stichting Lentera. Ze versterken lokale partners en gemeenschappen met training, advies en gezondheidszorg.

23 op de wachtlijst

Tot het laatste moment bleef het spannend afgelopen maandag, terwijl het eerst allemaal goed leek te gaan. Singapore had aangekondigd dat vanaf maandagnacht 23.39 uur niemand meer het land binnen mocht en dat ook transits niet meer mogelijk zouden zijn. Omdat onze vlucht om 21 uur zou aankomen, dachten we wel veilig te zijn. Tot we wilden gaan inchecken. Nee, dat mag niet, want jullie vertrekken pas na middernacht.

De ambassade gebeld, KLM gebeld, maar nee, het mocht niet. Via Singaporese vrienden een adres gekregen – en ja, we zouden wel mogen vertrekken uiteindelijk, maar moesten dan 14 dagen in quarantaine in Singapore. De vlucht naar Amsterdam zou dan intussen wel vertrokken zijn… Op het laatste nippertje toch besloten het niet te doen. 

Intussen was duidelijk dat we bij KLM op de wachtlijst stonden voor een vlucht naar Amsterdam via Kuala Lumpur. Maar ja, de dame bij de balie zei dat we beter naar ons logeeradres konden gaan – het mooie gastenhuis waar we al een paar fijne dagen hadden doorgebracht. Er stonden 23 mensen op de wachtlijst, de vlucht was overvol. Toch nog maar even gewacht, je weet nooit. Bidden voor een goede afloop. Weer extra onzekerheid: zouden we nu nog langer in Jakarta moeten blijven? 

Net voordat de incheckbalies dicht gaan komt er beweging: ja, het is gelukt, je kunt inchecken! Wat een wonder! Niet voor niets naar het vliegveld gegaan!

Dus nu zitten we weer al een paar dagen in Zoutelande, Zeeland. Tijdelijk in een vakantiehuisje, later gaan we zoeken naar een meer permanente oplossing. Ook hopen we de komende tijd een besluit te kunnen nemen over hoe we nu verder gaan: kunnen we terug naar Papoea, of is dit feitelijk het einde van ons werk daar? We zijn nu in isolatie, terwijl we iedere dag een paar uur op het strand kunnen uitwaaien. Hopelijk kunnen we hier nog even blijven, maar ik lees net dat ook Zeeland gaat sluiten voor niet-Zeeuwen… Inmiddels al wel wat ervaring met landen en regio’s die dicht gaan. Het komt nu wel dichtbij: Zijn we Zeeuwen of niet? Of alleen maar toeristen, vreemdelingen, voorttrekkers? We hadden het kunnen weten – dat krijg je ervan als je een volgeling van Hem die geen plek had om Zijn hoofd neer te leggen.