Elco en Wijnanda van Burg zijn sinds 2014 in Papoea (Indonesiƫ) actief voor stichting Lentera. Ze versterken lokale partners en gemeenschappen met training, advies en gezondheidszorg.

Waar werken we?

Indonesië is een dichtbevolkt land. Er woonden in 2023 zo’n 279 miljoen mensen in Indonesië. In de provincie Papoea waren dat er 3,6 miljoen[1].  In de stad Wamena woonden op dat moment zo’n 32.000 mensen[2]. Wamena ligt ongeveer in het midden van het eiland in het bergland. De stad ligt op zo’n 1.600m. hoogte. Ondanks dat Papoea maar net onder de evenaar ligt, is het klimaat in Wamena relatief koel. Overdag is het zo’n 26oC, ’s nachts koelt af naar zo’n 14oC.

                                                         

 

GEZONDHEIDSZORG

De gezondheidszorg is in Indonesië decentraal georganiseerd. Dat betekent dat er in elk district een ziekenhuis aanwezig is en dat in vrijwel alle dorpen een verpleegkundige aanwezig hoort te zijn. Ondanks dat de zorg dus dichtbij mensen te vinden is, is de gezondheidszorg voor veel Papoea’s niet genoeg. Zeker in het bergland is het lastig om snel in een goed ziekenhuis terecht te komen. De mensen zullen eerst met een vliegtuig naar de stad gebracht moeten worden. Zeker in acute situaties, zoals tijdens een bevalling, kan dat gevaarlijk zijn voor een patiënt.

 

ONDERWIJS EN SAMENLEVING

In Papoea is onderwijs op alle niveaus aanwezig. Basisscholen staan tot in ver afgelegen dorpjes, middelbare vaak in centrale dorpen of steden en hogere scholen en universiteiten in de centrale steden in het binnenland of aan de kust. Ondanks deze infrastructuur functioneert het systeem slecht. Ongeveer 27% van de kinderen gaat niet naar school. En als ze naar school gaan dan gebeurt het vaak dat er geen goede onderwijsmethoden worden gebruikt, docenten niet voldoende didactische vaardigheden hebben, of dat de docent niet komt opdagen. Deze problemen doen zich voor op alle niveaus. Een van de grote vraagstukken is daarom ook hoe de organisatie en motivatie van het onderwijs verbeterd kan worden.


LEES MEER