Elco en Wijnanda van Burg zijn sinds 2014 in Papoea (Indonesiƫ) actief voor stichting Lentera. Ze versterken lokale partners en gemeenschappen met training, advies en gezondheidszorg.

Lentera

Stichting Lentera 

Lentera is een stichting die werkzaam is op Papoea (Indonesië), met name het gebied rondom Wamena. In 2007 is Lentera opgericht door Geerten en Jessica Vreugdenhil, samen met de lokale kerken GJRP en GIDI en de Calvary Clinic. Doelstelling van Lentera is het trainen van jonge mensen om ze als christen werkzaam te laten zijn in de luchtvaart, gezondheidszorg, onderwijs en sociale dienstverlening. De centrale spil van deze activiteiten is het vliegprogramma (met het voornemen om een eigen vliegtuig aan te schaffen), waardoor ook vele moeilijk te bereiken dorpen bereikt kunnen worden met goede trainingsprogramma’s. De belangrijkste inkomsten komen uit het lokale vliegprogramma, waar alle lokale salarissen uit worden betaald. Daarnaast wordt Lentera deels financieel gesteund door Bijzondere Noden (diaconale organisatie van de Gereformeerde Gemeenten) en door individuele sponsors in Nederland. Momenteel werken er zo’n vier expats voor Lentera en zijn er meer dan veertig lokale mensen in dienst. In Nederland is Lentera actief als de stichting Licht op Papua

Taakgebieden

Gestart vanuit het vliegprogramma, zijn de taken van Lentera uitgebreid naar dienstverlening op het gebied van onderwijs (een kleuter- en basisschool), gezondheidszorg (medische evacuaties, advies en een lesmethode), sociaal werk (een gezinstijdschrift en trainingen), en economie (koffie, transport met de vrachtwagen). Centrale spil is het vliegprogramma; niet alleen voor de inkomsten en training van piloten en monteurs, maar ook om in dorpen te komen en bijvoorbeeld koffie uit dorpen op te halen.