Elco en Wijnanda van Burg zijn sinds 2014 in Papoea (Indonesiƫ) actief voor stichting Lentera. Ze versterken lokale partners en gemeenschappen met training, advies en gezondheidszorg.

Mijmeren

Oudejaarsdag is een dag om te mijmeren. Na de oudejaarsdienst – hier om 9 uur ‘s ochtends – is er tijdens het bakken van oliebollen tijd om terug te denken. De weemoedige sfeer is iets minder, doordat het mistroostige winterse décor ontbreekt. Dat neemt niet weg dat het een dag is van gedenken en herdenken.

Dit jaar zullen we niet snel vergeten. Niet alleen door de blijde geboorte van Nathan – een geschenk van God. Maar vooral ook door twee andere indrukwekkende gebeurtenissen. Eerst de verwoestende overstromingen in Sentani in maart. Met veel slachtoffers, maar ook materiële schade, waaronder ons vliegtuig. Het vervolg van het jaar was daarom moeilijk voor Lentera, omdat de vaste inkomsten wegvielen. Toch overheerst vandaag de dankbaarheid: dat niemand van ons getroffen is, en dat we overweldigend veel steun hebben gekregen. In gebed, maar ook materieel. Een collecte in de gemeente, veel individuele sponsors, en hulp van Bijzondere Noden. Tot het eind van dit jaar hebben we daardoor een basissalaris kunnen betalen, hebben onze piloten Noor en Imenus hun training kunnen voortzetten en hebben de monteurs weer gereedschap kunnen kopen. Het vliegtuig is bijna klaar en komt hopelijk in januari of februari deze kant op, dus de vooruitzichten zijn goed. 

Toen we net terug van verlof waren, nam de onrust in Papua snel toe. Culminerend in de grote rellen in Wamena, waar meer dan 40 doden vielen, meer dan 800 huizen en winkels in rook opgingen en meer dan 100 auto’s tot roestend schroot gereduceerd zijn. Wamena likt nog steeds haar wonden en het straatbeeld is flink gemilitariseerd. Het vooruitzicht hier is nog wat onduidelijk – maar ook hier zijn we dankbaar dat wij en onze vrienden en collega’s gespaard zijn gebleven. We hebben de steun van uw gebed ervaren. 

We willen daarom u allen heel hartelijk dankzeggen voor uw steun in 2019. 

Zo overheerst de dankbaarheid op deze oudejaarsdag. Samen met het verlangen naar vernieuwing. 

“Ziet, Ik maak alle dingen nieuw. … Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde. Ik zal den dorstige geven uit de fontein van het water des levens voor niet. Die overwint, zal alles beerven; en Ik zal hem een God zijn, en hij zal Mij een zoon zijn.”