Elco en Wijnanda van Burg zijn sinds 2014 in Papoea (Indonesiƫ) actief voor stichting Lentera. Ze versterken lokale partners en gemeenschappen met training, advies en gezondheidszorg.

Feest in Landikma

Zaterdagmorgen, 5 uur gaat mijn wekker. Snel uit bed, wat eten en op de motor. Op naar Landikma, waar om 7 uur het feest voor het jubileum zal beginnen. De komst van het evangelie, 50 jaar geleden, wordt groots gevierd. De rit gaat voorspoedig, door de ijskoude lucht van de hoge bergen. Tot we de afslag naar Landikma nemen. Daar belanden we in de modder, op steile hellingen. “Lekker in de modder spelen,” zegt Lentera-collega Andy dan, terwijl hij de modder rond laat vliegen.

Zo komen we onder de modder rond half negen in Landikma aan. De andere gasten zijn gisteren al gearriveerd, waaronder de vroegere zendelingen in Landikma, ds. en mevrouw Vreugdenhil. Het blijkt dat we nog niets gemist hebben, want door de regen is het ochtendprogramma in het water gevallen. Rond 10 uur gaan we eindelijk beginnen. Eerst een jubileumherdenking op een berg waar het evangelie voor het eerst binnen gekomen is. Er staat daar een groot gedenkteken, waarbij vanuit alle groepen en gemeenten gezangen, woorden en bijbelteksten voorgedragen worden. 

Op zaterdag wordt ook de nieuwe kerk ingewijd, worden volwassenen gedoopt en belijdeniscatechisanten leggen belijdenis af. Doordat het programma flink uitloopt, wordt de doop – net als in de tijd van Augustinus – in de nacht verricht. En geheel in lijn met de praktijk van de vroege kerk is op zondagmorgen bediening van het heilig avondmaal, deze keer met alle 13 gemeenten samen. 

Het is een echt hoogtepunt voor de mensen uit Landikma. De verentooien komen te voorschijn, speciale kleding is vervaardigd – veel rood-wit-blauw gehaakte jurken – en er is voor de gelegenheid eigen muziek gecomponeerd. Het is een echt feest. Hoe kan het ook anders – de komst van de blijde boodschap mag met blijdschap gevierd worden.