Elco en Wijnanda van Burg zijn sinds 2014 in Papoea (Indonesiƫ) actief voor stichting Lentera. Ze versterken lokale partners en gemeenschappen met training, advies en gezondheidszorg.

Cadeau

Een geschenk van God. Dat is ieder kind - en dat besef je te meer als je mensen kent die geen kinderen hebben. Dat is ook onze pasgeboren zoon die de naam Nathan heeft gekregen. Deze naam betekent letterlijk: Hij heeft gegeven. Een cadeau dus, van onze goede God. Aan onze handen toevertrouwd, ongedacht en toch gekregen.

Juist bij deze geboorte beseffen we eens te meer hoe rijk we gezegend zijn als Nederlanders. We hebben de beste gezondheidszorg ter wereld. De beste artsen, verpleegkundigen, ziekenhuizen, kraamhulp, enzovoort. En de middelen om daar helemaal vanuit Papua gebruik van te maken. Onze vrienden en collega's in Papua hebben deze mogelijkheden niet. En met hen het merendeel van de wereld. Kun je je voorstellen dat ze wel eens jaloers naar ons kijken of graag naar Europa willen komen? Waar hebben wij het aan verdiend dat we hier geboren zijn en niet daar? Het is onrechtvaardig verdeeld in de wereld en dat gaan we zelf niet kunnen oplossen. Maar we moeten doen wat onze hand vindt om te doen, onze naaste bijstaan. Omdat het allemaal iets is wat we gekregen hebben - wij hebben het niet verdiend. Daarom moeten we er zo mee om gaan zoals de Gever wil.