Elco en Wijnanda van Burg zijn juni 2014 naar Papoea (Indonesiƫ) vertrokken. Zij werken namens stichting Lentera op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

Wie zijn wij?

ELCO - ONDERWIJS CONSULTANT 

Vroeger had ik een poster boven mijn bed hangen van Papoea, met een vliegtuigje met Geerten Vreugdenhil. Ik had nooit gedacht dat ik daar echt nog eens naar toe zou gaan, maar ook het onmogelijke gebeurt soms. Eerst heb ik technische bedrijfskunde (TU Eindhoven) gestudeerd en daarna theologie, waar ik ben afgestudeerd in de theologiegeschiedenis (CGO-HBO en Universiteit Utrecht). Aan de TU Eindhoven ben ik gepromoveerd op het stimuleren van ondernemerschap in het hoger onderwijs. Ik heb daarna, en ook part-time tijdens ons verblijf in Papua (2014-2020), gewerkt als universitair hoofddocent ondernemerschap en organisatiekunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en ben daar sinds 2020 hoogleraar organisatietheorie. Mijn achtergrond in zowel bedrijfskunde als theologie komt goed van pas in het werk in Papua, omdat veel van de werkzaamheden te maken hebben met organisatiekundige problemen en theologische aspecten (zoals theologische onderwijs en training).

WIJNANDA - TROPENARTS

Van jongs af aan heeft zendings- en ontwikkelingswerk mijn interesse gehad. Daarom was het een logische stap om na mijn studie geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam de opleiding voor tropenarts te gaan volgen. Om mezelf wat breder te oriënteren heb ik een theologie-opleiding gevolgd (CGO-HBO) met zending/evangelisatie als afstudeerrichting.  Als arts heb ik ervaring opgedaan op verschillende gebieden, zo heb ik gewerkt op de kindergeneeskunde, chirurgie en gynaecologie/verloskunde. Na het behalen van mijn diploma voor tropenarts in maart 2011 ben ik werkzaam geweest in de ouderengeneeskunde en gynaecologie/verloskunde. In Papua kan ik niet volledig werken als tropenarts omdat ik geen medische werkvergunning heb, maar help met training, advies en coordineren van medische evacuaties. Ook werk ik samen met onze Lentera-collega's aan een methode voor seksuele opvoeding, met het oog op het vele geweld tegen vrouwen. Sinds onze terugkeer naar Nederland (2020) doe ik dit werk op afstand en een enkele keer via een bezoek in Papua.