Elco en Wijnanda van Burg zijn juni 2014 naar Papoea (Indonesiƫ) vertrokken. Zij werken namens stichting Lentera op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

Holuwon

Het is een van de mooie dingen van hier werken: Wijnanda en ik kunnen veel dingen samen doen. We werken voor een deel met dezelfde mensen, in hetzelfde gebied. Vaak zijn we samen thuis dingen aan het voorbereiden. Vorige week waren we voor het eerst ook samen op pad in een dorp, met heel ons gezin zelfs. We hebben er van genoten.

Maandag arriveerden we met het vliegtuigje van MAF in Holuwon, een mooi dorp bijna aan de rand van de bergen. Je kunt de stad Dekai in het laagland zien liggen. Dat betekent ook een lekker klimaat: goed temperatuurtje, maar niet snikheet. Ik had dinsdag en woensdag een training gepland met de leidinggevenden in de 15 gemeenten in het gebied. Het ging om een introductie voor het 2-3 jarige programma voor kerk- en gemeenschaps-mobilisering. Een programma waar ik nu zo’n jaar trainingen voor doe, samen met lokale collega’s, om dorpen en gemeentes meer bewust te maken van hun taken, denkend vanuit de huidige situatie en de mogelijkheden die ze hebben. 

  

Coen en Samuel waren direct buiten al gaan verkennen wat er te doen was. Genoeg! Overal stenen, bomen om in te klimmen, nieuwe vriendjes. We hebben ze drie dagen bijna niet gezien; ’s morgens kwamen de vriendjes al meedoen bij het ontbijt. Nadat de training rond een uur of twee was afgelopen, gingen we in de rivier zwemmen of nog even een rondje lopen. Aan het eind van de dag hoorde je: “Mogen we naar bed, want we zijn zo moe.” Te moe om nog het avondeten op te eten. Maria was heel de dag in de weer om het huis onveilig te maken en een gezellige ontmoeting met zo’n 20 tot 25 medische vrijwilligers maakte het voor Wijnanda compleet.