Elco en Wijnanda van Burg zijn juni 2014 naar Papoea (Indonesiƫ) vertrokken. Zij werken namens stichting Lentera op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

Van ziekenhuis naar ziekenhuis

Ik ben net een beetje wakker aan het worden en daar gaat de telefoon. Een evangelist aan de lijn: pak Matias is overleden. Matias Nabyal, evangelist in Siradela overleed in het ziekenhuis, na drie weken van het ene ziekenhuis naar het andere gestuurd te zijn en zonder dat er iets gedaan was. De afgelopen week horen we regelmatig dat soort berichten. Soms zinkt de moed je in de schoenen als je hoort hoeveel Papoea’s er overlijden.  

Vorige week was er het bericht dat een jongeman overleden was. Ik werd erover opgebeld, maar ik kende hem niet echt, zijn vader wel. Ik kon niet naar de begrafenis want we waren een paar dagen op Bali voor vakantie. Achteraf bleek waarom ik gebeld werd: hij was overleden aan Aids en niemand wilde voor hem zorgen en meebetalen aan de begrafenis. Uiteindelijk heeft de dominee hier in Wamena de kist en de begrafenis betaald. 

Een veelbelovende tweedejaars student van de theologische school is naar zijn dorp gebracht tijdens de kerstvakantie, zo hoorde ik een paar weken terug. Er is geen hoop meer voor hem. Het is niet duidelijk wat hij heeft, maar genezen doet hij niet en voor hem hoefde het niet meer. Het wachten is nu op een bericht dat hij overleden is. 

Zondag in de kerk hoorde ik van mijn collega Nahor Wisabla dat in zijn dorp Tibul, ten noorden van Nipsan, de afgelopen week drie mensen overleden waren. Een week eerder was er ook al één overleden. Ze hadden diarree en na een dag of wat overleden ze. Waarschijnlijk een of andere infectie en mensen stoppen vaak met drinken zodra ze diarree krijgen. Dan stopt de diarree vanzelf. Maar ja, na drie dagen niet drinken is iemand uitgedroogd. Eerder had Wijnanda al een dorp in dezelfde regio bezocht waar 16 mensen overleden waren. Het falen van de lokale gezondheidszorg is schrijnend: een beetje medicijnen en gezond advies kunnen hier veel mensenlevens redden. Gelukkig kon er woensdag een bezoek aan het dorp gebracht worden, nadat Nahor en zijn collega’s getraind waren om de mensen goed voor te lichten. 

En nu vandaag het bericht over Matias. Heel zijn leven is hij actief geweest als evangelist, in het zuidelijk laagland van Papoea. Eerst in Awimbon en later in Siradela. Afgelopen weken hebben we hem regelmatig bezocht in het ziekenhuis van Wamena. De eerste week was hij opgenomen, maar iedereen was nog met kerstvakantie onderzoek kon dus niet plaatsvinden. Toen eindelijk zijn bloed onderzocht was en een echo gemaakt was, kon de dokter niet echt iets vinden, dus werd hij doorgestuurd naar Jayapura. In het eerste ziekenhuis daar hetzelfde resultaat. Dus toen naar een ander, beter ziekenhuis. Daar is hij afgelopen nacht overleden en nu wordt hij vandaag begraven. Ver weg van zijn vrouw en kinderen. Drie weken nadat hij uitgevlogen is uit Siradela. Zonder dat duidelijk is wat hij had. Of misschien wilde de dokter het niet zeggen…