Elco en Wijnanda van Burg zijn juni 2014 naar Papoea (Indonesiƫ) vertrokken. Zij werken namens stichting Lentera op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

Kwakzalvers

Een poosje geleden vroeg ibu Hosanna: "Iemand uit onze kerk verkoopt een soort thee, daar wordt je slank van en het helpt tegen nierziektes en buikpijn en nog veel meer." Ze wilde weten wat ik ervan dacht. Nonsens... Maar er waren echt vrouwen die het gedronken hadden en toen veel afvielen. Ja, overgewicht is een toenemend probleem, evenals de vage oplossingen die ervoor geboden worden.
Ik kon er wel even een uurtje voor gaan zitten om het jojo-effect uit te leggen als je probeert af te vallen door shakes te drinken en daarbij je eetpatroon niet aanpast. Hoe kunnen ze het ook weten. Niemand die ooit uitgelegd heeft wat gezond eten en drinken is, waar je wel en niet dik van wordt. Bovendien is dik zijn ook een teken van welvaart. Al komt het nu wel steeds meer, dat met name vrouwen het niet echt prettig vinden om overgewicht te hebben. Bestond voorheen het dieet uit zoet aardappels met blaadjes en incidenteel vlees, nu eet men vooral rijst, in de stad en wordt alles gebakken in een dikke laag olie. Vaak worden er zoete koeken of gebakken bananen als ontbijt gegeten. Als je geld hebt, moet je het immers uitgeven? Waarom je houden bij het simpele en minder lekkere van vroeger? Lekker eten dat betekent rijst eten met zout en vette gewokte groenten, zoete aardappel gepoft in een vuurtje is maar gewoon. Het was een openbaring voor ibu Hosanna dat er verschillende voedselgroepen bestaan die dan ook elk weer voor andere dingen zorgen in het lichaam, en ook dat dingen zoals koekjes en snoepjes helemaal niet voorkomen in de lijst met gezond eten, zelfs niet als ontbijt. Ze heeft een groot platenboek van me mee naar huis genomen, om het gezond-eten-verhaal aan de rest van het gezin te vertellen. En als dat duidelijk genoeg is, wilde ze het ook aan de dames van de kerk gaan vertellen. Laat zij dat maar doen, grote kans dat het stukken duidelijker overkomt dan als ik het doe.

Het aanbieden van afvaldrankjes is nog niet zo schadelijk, het wordt erger als je als patiënt naar een internist toegaat voor je buikpijn en je dan een electrode in de handen gedrukt krijgt en de computer je wel even uit zal lezen. Een internist die bioresonantie doet en dat als waarderr ft heid presenteert! Hoe gevaarlijk kun je het maken voor patiënten. In Nederland kun je bewust kiezen voor en geloven in alternatieve geneeskunde. Als dat niet blijkt te werken, heb je altijd nog het vangnet van de reguliere geneeskunde. Hoe moeten mensen hier dat verschil maken? Buikpijn in je onderbuik hebben en de diagnose 'iets met je nieren' krijgen, niemand die daar van opkijkt. Wie weet waar de nieren zitten? En die dokter heeft er immers voor gestudeerd, je moet het gewoon maar geloven. Ik heb nog een boel te leren, vooral welke dokter je wel en welke je niet kunt vertrouwen. Bij welke kliniek je altijd moet twijfelen aan diagnoses en lab-uitslagen en welke je wel kunt geloven. Het blijft uitdagend.