Elco en Wijnanda van Burg zijn juni 2014 naar Papoea (Indonesiƫ) vertrokken. Zij werken namens stichting Lentera op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

Afstuderen in Bali

Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover: de eerste lichting master-studenten studeerde af. Een mooi en plechtig moment. Een rijtje heren en één dame achter een tafel; en daarvoor de studenten. Allemaal netjes in toga. Dit moment bezegelde het resultaat van twee jaar hard werken, door studenten en docenten.

Twee jaar geleden is de masteropleiding in Wamena op de theologische hogeschool (STTR) van start gegaan. De STTR heeft hier niet de docenten en vergunning voor, dus is deze opleiding samen met de STT Johanes Calvin vanuit Bali opgezet. Docenten uit Bali vlogen zo’n vier keer per jaar naar Wamena om les te geven. Dat was intensief voor docenten, maar ook voor studenten. Van de 15 of 16 die begonnen zijn, hebben maar acht de eindstreep gehaald. Zelf ben ik vooral intensief met de scriptiebegeleiding bezig geweest.  Studenten kwamen vaak wekelijks langs, daar zijn heel wat uurtjes in gaan zitten, soms tot in de late uurtjes… De scripties hebben relevante onderwerpen. Een kleine greep: de rol van school en kerk in het bestrijden van HIV/Aids; kerkelijk leiderschap in het zelfstandig worden van de kerk; het effect van godsdienstonderwijs op de moraal van kinderen; of de rol van vaders in de geestelijke opvoeding van kinderen.

Het doel is om de theologische hogeschool in Wamena van een beter opgeleid docentenkorps te voorzien, wat nodig is om accreditatie van de overheid te krijgen en te houden. Veel van de studenten zijn dan ook (gast)docenten van de school. Mooi om te zien dat toch nog een flink aantal het gehaald heeft. Het is ook wel een mooie groep geworden, door de gezamenlijke ‘strijd’ die ze geleverd hebben. Zaterdagavond hadden de studenten een dankzeggingsbijeenkomst belegd. Op z’n Papua’s: zingen, bijbellezen en daarna natuurlijk eten. Een heus gebraden varken werd binnengebracht; de prijs was voor Papua-begrippen zo laag dat ze dit natuurlijk niet konden laten. Een mooie afsluiting van deze twee jaar. De volgende lichting staat weer al klaar. Mogelijk kunnen de net afgestudeerde studenten helpen om ook de volgende lichting goede begeleiding te geven. Een mooie kwaliteitsimpuls voor het onderwijs!