Elco en Wijnanda van Burg zijn juni 2014 naar Papoea (Indonesiƫ) vertrokken. Zij werken namens stichting Lentera op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

Opnieuw naar school

Een paarse broek en lichtpaarse blouse met het logo van de school erop, prachtig ziet Sam eruit als hij op woensdag naar school gaat.  En op vrijdag een rode sportbroek met een wit shirt. Hij is erg trots dat hij nu weer echt naar school gaat, zeker nu Coen nog vakantie heeft: hij gaat lekker al naar school. Hij heeft al een heleboel geleerd. Hoe je in de rij moet staan, verschillende liedjes en verder lekker veel spelen. Sam zit in een klas van zo'n 20 kinderen en er is een klasgenootje die ook Sam(uel) heet. Hoe maak je dan onderscheid? De juf vroeg wat ze later wilden worden. Dus nu hebben we Sam PLN (PLN is het Indonesische elektriciteitsbedrijf) en Sam pemadam kebakaran (brandweer). Nu is het Indonesische woord voor brandweerman toch wel erg lang, dus Sam heet nu vaak Sam Coen. We zullen zien waar het namenschip uiteindelijk strandt, want Sam wil weer niet Coen genoemd worden, hij is tenslotte Sam.

Coen is intussen gestart met groep 4 thuis. Sam is 's morgens toch naar school en we willen voorkomen dat hij in de volgende zomervakanties weer door moet werken voor de Nederlandse school. Hij vindt het soms wel en soms niet leuk. Het is wonderlijk hoe lang hij over één lesje kan doen en welke houdingen hij allemaal aan kan nemen in tien minuten: op tafel, onder tafel, liggend op zijn stoel; "oei, potlood gevallen, even pakken", en ga zo maar door. Maar als hij de slag eenmaal te pakken heeft gaat zijn taal en spelling in rap tempo. Hij leest nu heel vlot en leert ons allerlei dingen uit zijn nieuw gekregen kinderatlas. Wist u dat er een volcano is in Europa? Soms komt er even iets engels tussendoor geglipt. En weten we trouwens ook wat cumulonimbus clouds zijn? We blijven een boel leren hier.