Elco en Wijnanda van Burg zijn juni 2014 naar Papoea (Indonesiƫ) vertrokken. Zij werken namens stichting Lentera op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

Eerst was er niets

“Eerst was er helemaal niets, alleen God was er. Toen schiep God de aarde. Kijk eens hier, op deze plaat wat hij allemaal maakte: bomen, planten en allerlei dieren. Vissen, zoals we die hier hebben. Konijnen, maar die hebben we hier nog niet, blanke mensen hebben die wel. En wat is dit voor een dier?”, vraagt de evangelist, terwijl hij naar een olifant wijst. “Die hebben we hier ook nog niet. Ik denk dat het een groot varken is van de Afrikanen.”

Vorige week was ik in Burukmakot, in het Korowai gebied, in het laagland aan de zuidkant van de bergen. Samen met de evangelisatie-coördinator ds. Wempi Wendikbo en Peter-Jan de Vries, vertaler voor Wycliffe in het Korowai gebied. Voor een training aan evangelisten en (kandidaat)-ouderlingen. Totaal zijn er zo’n 20 mensen uit het Korowai en aangrenzende Kopkaka gebied. De training is erop gericht dat de deelnemers leren om de hoofdlijn van de Bijbel te vertellen. Als ondersteuning bij de verhalen zijn er grote platen en een rij van platen die opgehangen kunnen worden, zodat iedere keer de mensen de heilsgeschiedenis voor zich zien. Na wat oefening gaat iedereen van start. Opvallend is dat velen wel een aantal bekende geschiedenissen kennen, maar dat bijvoorbeeld de verhalen over Abraham, Josef en de koningen wel wat oefening vergen. Gelukkig is er genoeg materiaal om de verhalen goed voor te bereiden: de Bijbel zelf, een boek met eenvoudige bijbelverhalen en korte beschrijvingen bij de platen. En dat alles op papier en als geluidsopname, zodat degenen die niet of nauwelijks kunnen lezen toch hun verhaal of preek goed kunnen voorbereiden.

De evangelisten zijn blij met de training en het materiaal. Sommigen zitten al meer dan 15 of 20 jaar op hun post en vertellen over de moeilijkheden die ze ervaren om vanuit hun bijbel in het moeilijke hoog-Indonesisch de bevolking te bereiken. Terwijl de bevolking een taal spreekt die ze ook niet helemaal beheersen. Hopelijk helpt deze training hen om de hoofdlijn van de Bijbel in eenvoudige woorden uit te leggen en op de centrale plaats van Christus te wijzen. Ze worstelen er mee. Over een paar maanden hoop ik samen met dominee Wendikbo de verschillende posten in dit gebied te bezoeken en te kijken wat ervan terecht gekomen is.