Elco en Wijnanda van Burg zijn juni 2014 naar Papoea (Indonesiƫ) vertrokken. Zij werken namens stichting Lentera op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

Ibadah keluarga

 

Het kerkelijk leven in Papoea heeft mooie tradities. Tradities die we in Nederland niet hebben, maar die zeker de moeite waard zijn. Eén zo’n traditie is het houden van een ibadah keluarga, een soort huisdienst waarin een dominee of ouderling voorgaat. Als een baby geboren is, hou je zo’n dienst, of bij een verjaardag, verhuizing of iets anders waar je God voor wilt danken. Afgelopen donderdag hebben we voor Maria zo’n ibadah belegd.

“Maar je heb haar toch al een naam gegeven,” grapte ds. Peres Nekwek toen ik hem vroeg om voor te gaan in deze ibadah. Het gebruik is dat de familie de naam van de baby niet bekendmaakt totdat er zo’n dankzegging is gedaan. Maar ja, wij hebben er maar een mix van gemaakt, want het wordt anders wel erg lastig om geboorteaangifte te doen in Nederland en een paspoort en visum te regelen.

Donderdagmiddag rond half vier kwamen onze collega’s binnendruppelen. Totaal zo’n 40 mensen, een delegatie van Yakpesmi, van Lentera natuurlijk en mensen van de theologische school en het kantoor van de kerk. Gelukkig bleef de regen uit, en konden we lekker met z’n allen buiten zitten. Natuurlijk was ik vergeten dat je bij zo’n bijeenkomst ook een moderator nodig hebt, die de dingen aan elkaar praat en aan het begin en het eind liedjes opgeeft en begeleidt. Gelukkig heeft één van onze Lentera collega’s daar ervaring mee, dus was het snel geregeld. De preek ging over psalm 138 en psalm 139 vers 13-15, met als thema “dankzegging”. Ds. Peres Nekwek hield een mooie preek over de reden van dankbaarheid, het getuigen van dankbaarheid en de wonderlijke manier waarop God de mens gemaakt heeft.

Heel de dag waren we bezig geweest om genoeg eten klaar te krijgen, want natuurlijk moet er gegeten worden. Gezamenlijk eten is hier heel belangrijk – in Nederland trouwens ook. Dus flink wat kippen, het onmisbare stuk varken, groente en rijst klaargemaakt. Het was een heel mooi moment samen met onze vrienden en collega’s!