Elco en Wijnanda van Burg zijn juni 2014 naar Papoea (Indonesiƫ) vertrokken. Zij werken namens stichting Lentera op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

Rijbewijs

“Nee, verlengen kunnen we uw rijbewijs niet. U zult een nieuwe moeten halen.” Enigszins verbaasd kijk ik naar de politieman voor me. Een nieuwe, terwijl ik twee mooie rijbewijzen heb? Inderdaad, ze zijn wel vier maanden geleden al verlopen, maar dat betekent toch niet dat ik niet meer kan motor- en autorijden? Maar nee, de man is onverbiddelijk. We hadden beter voor ons verlof toch nog onze rijbewijzen kunnen verlengen.

We zijn inmiddels weer redelijk gesetteld in Wamena. Coen gaat weer naar school. En ook bij Samuel komen de Indonesische woordjes weer boven. Maria heeft nog wat moeite met het vinden van een goed dag- en nachtritme, dus van slapen komt niet zoveel. Overdag pakken we ook de draad weer op. Ik ben weer aan het lesgeven op de theologische school en aan het kijken wat er bij Lentera en Yakpesmi te doen valt – genoeg. En natuurlijk zijn er allerlei klusjes, variërend van het repareren van de motor, het oplossen van een gesprongen leiding en dus het regelen van rijbewijzen.

Zo zat ik dus vorige week bij de politie. Eerst maar eens alle aanvraagformulieren invullen. Dan de medische check. Deze keer werd zelfs mijn bloeddruk gemeten en moest ik een test voor kleurenblindheid doen. Gelukkig was ik kerngezond, zo werd geconcludeerd. Daarna vingerafdrukken. En toen dacht ik dat het afgelopen was. Voorheen kreeg je namelijk nooit een test, geen theorie en praktijk, hoogstens een aantal ingevulde vragen met de score erbij. Maar nu is alles anders – de corruptie wordt voortvarend aangepakt. Dus zat ik ineens in een klein zaaltje met daarin acht computers. Een digitale test, 30 vragen met iedere keer 30 seconden de tijd om een antwoord te geven. Na afloop de score: 63%, dus gezakt. Volgende week kunt u het weer komen proberen meneer. Dus ik vandaag opnieuw naar de politie. Goed voorbereid deze keer. Maar nee hoor, weer gezakt. Ik begin er bijna aan te twijfelen of ik nog wel kan motorrijden. De politieagent weet echter raad met mijn hopeloos geval: volgende week mag u het nog een keer proberen. En weet u, als het niet lukt doen we het op de oude manier. Op papier. En dan slaagt u altijd.

Ik ga nog maar even hard oefenen.