Elco en Wijnanda van Burg zijn sinds 2014 in Papoea (Indonesië) actief voor stichting Lentera. Ze versterken lokale partners en gemeenschappen met training, advies en gezondheidszorg.

Goede kerstdagen!

​

In Nederland is de kersttijd weer aangebroken met donkere dagen, lichtjes, kerststollen, zangavonden. Ook hier in Papoea gaat kerst zeker niet ongemerkt voorbij. We zien westerse invloeden, zoals kerstbomen en kerstlampjes, en horen dag en nacht kerstliederen. Verder kunnen we ervan mee genieten dat de vroegere varkensfeesten, waarbij altijd heel veel varkens geslacht en gegeten werden, zijn omgezet in een christelijke variant. Iedere kerk, organisatie, school, werkgever of wat dan ook, organiseert een eigen kerstfeest, waarbij er veel gegeten wordt. Wat dat betreft lijkt het soms net Nederland, met dat verschil dat er hier geen alcohol bij gedronken wordt. Bij Lentera hebben we natuurlijk ook kerst gevierd. Informeel, in een fijne sfeer, met z’n allen terug geblikt op het achterliggende jaar en ons opnieuw verwonderd dat juist in deze gebroken wereld Jezus werd geboren om voor zondige mensen te lijden en te sterven. 

 

De kerstbijeenkomst bij Coen op school, op de Sekolah Sinar Baliem.

 

Kerstbijeenkomst bij Lentera.

NATTE KLEREN
Zaterdag verzeilden we per ongeluk in nog een kerstviering. We gingen met ons gezin picknicken bij de rivier. De jongens waren lekker met water aan het spelen en toen er een bekertje dreigde weg te stromen heeft Elco de beker even gered. Helaas ging hij daarbij zelf ook even kopje onder, wat vooral jammer was voor zijn telefoon. Er waren nog wat andere mensen in de buurt die snel Elco kwamen redden. Deze mensen bleken (oud)studenten te zijn van een opleiding waar Elco een vak ondernemerschap zal gaan geven vanaf februari. Zij gingen samen kerst vieren, uiteraard met het nodige eten. Zo mochten wij mee eten van het heerlijke eten en Elco werd gevraagd om ad hoc even een speech te houden over kerst. Zo kan er hier zomaar vanalles gebeuren wat je niet plant, maar toch heel goed en gezellig kan zijn. Ondanks de natte kleren dan… En daarna konden we bijna direct door naar de kerstviering van de theologische school (STTR), dus aan dierlijke eiwitten geen gebrek dezer dagen.

SAMUEL 3 JAAR
Eergisteren werd Samuel drie jaar. Een feit om dankbaar voor te zijn. Samuel was vooral dankbaar voor alle kadootjes die hij kreeg, hij speelt er heerlijk mee en genoot ‘s middags van het bezoek wat langs kwam voor zijn verjaardag. 

 

Samuel was erg blij met alle kado's en met de kinderen die 's middags kwamen spelen!

VOORUITGANG
Verder zijn we natuurlijk erg blij met alle technische vooruitgang die hier te bespeuren is. Het gerucht gaat, wellicht is het nog waar ook, dat president Jokowi eind deze week een bezoek gaat brengen aan Wamena. Dat is overal te zien. De bupati (soort districtsburgemeester) heeft verordend dat alle winkeltjes hun geveltjes blauw moeten verven, hun muren geel en de deuren bruin. Het moet gezegd worden, het geeft wel wat meer eenheid in de veelheid aan toko’tjes. Ook de gewone huizen in onze straat zijn geverfd en verder zijn er afgelopen weken straatlantaarns geplant in onze straat. Wij hebben er ook een gekregen, recht voor onze voordeur. Het makkelijke van deze straatlantaarns is dat ze aangesloten zijn op de stroom van de huizen. Passief wachten tot de straatlantaarns aangaan als het donker wordt, dat doen we hier niet, wij nemen zelf onze verantwoordelijkheid en sommeren Coen of Sam om de knop om te zetten. En sinds vandaag staat er zelfs een heuse verkeersregelinstallatie, bijgenaamd lampu merah oftewel stoplicht, aan het eind van onze straat. Toch een eer om vlakbij het eerste verkeerslicht van Wamena te wonen.

We wensen u/jou goede kerstdagen. Hartelijk dank voor uw/jouw steun en gebed in het afgelopen jaar. 

Elco, Wijnanda, Coen en Samuel