Elco en Wijnanda van Burg zijn sinds 2014 in Papoea (Indonesiƫ) actief voor stichting Lentera. Ze versterken lokale partners en gemeenschappen met training, advies en gezondheidszorg.

Gevaarlijk blij

“Ik ben zo blij, zo blij,” zegt een opgetogen Papoea-vrouw, “het is gewoon gevaarlijk!” Iedereen is opgetogen bij de ceremonie van de overhandiging van een nieuwe Bijbel in de Hupla-taal. Het is een groot feest, veel toespraken en natuurlijk ook veel varkens die samen gegeten worden. Een paar duizend mensen lieten de 222 varkens zich goed smaken. Samen met Martijn en Anne-Marie van Driel en hun collega Sentige is Elco maandag naar Soba gelopen voor deze presentatie van de nieuwe bijbel in stamtaal. Soba is een dorp wat een aantal valleien verder ligt vanaf Wamena. De tocht was pittig, maar wel erg mooi. In deze twee dagen lopen veel gezien van de prachtige bergen en veel mensen ontmoet onderweg. Dorpen die minimaal een dag lopen vanaf een vliegstrip of vanaf Wamena liggen. In die dorpen staan mooie scholen en kliniekjes, maar de docenten en verpleegkundigen zijn ver te zoeken. De kinderen spelen op het schoolplein, maar de docenten wonen in de stad en komen soms alleen terug om de examens af te nemen. Dan moeten ze de leerlingen wel helpen, want anders halen ze het natuurlijk niet. Een trieste situatie, waardoor er een nieuwe generatie opgroeit die slechter onderwijs krijgt dan hun ouders hebben gehad. 

 

 

Overnachten in een kerkje - nog nooit zo lang geslapen in de kerk... / Een lege school onderweg.

 

Soba, diep in een groot dal. / Genoeg varkens voor iedereen. 

 

Blij met een Bijbel in de eigen taal. / Woensdagmiddag nog net mee met de laatste vlucht die dag (de andere gasten moesten tot vrijdag wachten want donderdag bleek de vallei 'dicht te zitten' met wolken). 

TESTEN
Een week eerder is Elco in Dekai gevlogen om daar met het Yakpesmi-team – het diakonale deputaatschap van de GJRP – scholen te bezoeken en te evalueren. Het plan was om vandaar naar de dorpen Samboka en Seradela te gaan. Maar toen we aankwamen in Dekai en een beetje rondvroegen aan mensen van de kerk hoe het ervoor stond in de dorpen, bleek al snel dat bijna alle docenten uit de dorpen in Dekai waren. De middelbare school in Samboka was al sinds augustus dicht en in Seradela was de school deze week dicht, want de enige docent die nog werkte – van de negen docenten die er horen te zijn – was in Dekai. Deze trieste situatie is veelvoorkomend. De docenten zijn aangesteld in het dorp, maar wonen de grootste tijd in de stad met hun gezin. Ingewikkeld om op te lossen, omdat er veel factoren meespelen. Samen met mijn collega’s Nahor en Yawal heb ik vooral de docenten geinterviewd die in de stad waren en hebben we op de scholen in de stad testen afgenomen. Het plan is om in februari terug te gaan naar de dorpen – de docenten beloofden dat ze in januari weer gingen beginnen. We gaan het zien. In de tussentijd gaan we de resultaten van de interviews en testen bespreken en kijken wat er vanuit Yakpesmi aan gedaan kan worden. 
Naast deze evaluatie van de scholen van Yakpesmi worden de andere taken van Elco ook steeds duidelijker. Eind januari gaat Elco een paar uur sociaal ondernemerschap doceren op een christelijke opleiding hier en daarnaast gaat hij twee vakken geven op de theologische school: heidelbergse catechismus voor alle studenten en ondernemerschap voor de studenten missiologie. Door betrokken te zijn bij verschillende opleidingen en opleidingsteams hoopt Elco af en toe een duwtje in de goede richting te kunnen geven. Komend jaar gaat Elco ook meehelpen in het opzetten van een upgradingsprogramma voor leidinggevenden – predikanten, ‘gembala’s’  (herders) en ouderlingen – in de kerk. 

 

Testen op scholen in Dekai. 

WACHTEN
Voor Wijnanda is het nog steeds wachten op een werkvisum. De besprekingen van de kerk zijn inmiddels achter de rug en alles is goed gegaan. Maar het is nog wachten tot al het papierwerk ook goed komt. De kans dat dit dit jaar nog lukt is klein, want over een week gaan hier de meeste kantoren al dicht voor de kerstvakantie. In de kerstvakantie gaan we proberen ook wat vakantie te houden en de omgeving weer wat verder te verkennen. Dat is voor de jongens ook wel leuk, er is hier nog zoveel te zien in de prachtige omgeving. Dus we plannen al een dagje naar het strandje bij de rivier, een wandeltocht, en misschien een paar dagen weg naar een dorp zoals Pass Valley (Abenaho).