Elco en Wijnanda van Burg zijn juni 2014 naar Papoea (Indonesiƫ) vertrokken. Zij werken namens stichting Lentera op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

Dankdag - voor een truck en nog veel meer

Al veel te lang heb ik op de planning staan om een berichtje te schrijven over Lentera en de 4x4 truck. Vandaag is het de christelijke dankdag voor gewas en arbeid. En wat is dan mooier om even te schrijven over een van de dankpunten die vandaag steeds naar boven komt. Want dat is het zeker - een dankpunt. In januari stuurden we een berichtje rond aan vrienden, bekenden en donateurs. Inmiddels rijdt de truck alweer maanden rond, geeft veel arbeidsvreugde aan de Lentera-collega's, helpt ondernemers en scholen in de buurt en brengt aardig wat geld in het laatje voor de Lentera-school!

Het is mooi om te zien hoe alles bij elkaar gekomen is. De Nederlandse donateurs hebben het mogelijk gemaakt om de helft van de truck te financieren. Nogmaals hartelijk dank daarvoor! Lentera kon de rest bijleggen vanuit de reserve, met het idee dat de met de truck weer inkomsten gegenereerd kunnen worden. In juni was de truck klaar, voorzien van 4x4 aandrijving en aangepast aan de situatie in Papua (met extra versterkingen hier en daar voor de niet zo geplaveide wegen). Per schip ging de truck naar Jayapura en vandaar hebben de Lentera-vrienden de truck over de 500+ km weg naar Wamena gereden; ze deden daar ongeveer drie weken over, in een konvooi met andere vrachtauto's. Sindsdien rijdt de truck bijna iedere doordeweekse dag in de buurt van Wamena - naar scholen, bedrijfjes, voor de wegenbouw, wat je maar kunt bedenken. Vaak krijg ik even een fotootje - erg leuk om te zien. Het geeft een boel plezier, want vastzitten in de modder hoort er ook bij. Er zijn gelukkig altijd mensen die je eruit willen trekken blijkbaar. De jongens leren ook om de truck te onderhouden en na te denken over wat er nodig is om een goed bedrijf te draaien. En het levert leuke inkomsten op voor de basisschool en andere sociale activiteiten van Lentera. Veel om dankbaar voor te zijn. 

   

 

Intussen zijn we ook weer verder aan het denken. Twee van de jongemannen die nu op de truck rijden zijn eigenlijk piloot. Geerten Vreugdenhil wil vanaf komend jaar weer gaan helpen om ze verder te trainen en het vliegen weer op te starten. Alleen is er nog steeds geen vliegtuig. De plannen om een goed tweedehands toestel aan te schaffen worden wel steeds concreter. Totale investeringskosten zijn wel fors, meer dan een miljoen EUR. Het lijkt erop dat het wel de goede kant op gaat. Maar we zoeken nog investeerders voor ongeveer 300.000 EUR (lening, die afbetaald wordt in max 8 jaar). Mocht u interesse hebben om te helpen, of iemand weten, neem dan even contact op, dan kan ik meer informatie geven.