Elco en Wijnanda van Burg zijn juni 2014 naar Papoea (Indonesiƫ) vertrokken. Zij werken namens stichting Lentera op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

Thuis...


Alsof we niet zijn weggeweest. Onze daginvulling is weer hetzelfde als zo'n driekwart jaar geleden. Elco is uren bezig om de auto gerepareerd te krijgen, de waterpomp heeft wat reparatie nodig, patiënten op de veranda, collega's die even aanwippen voor koffie.

Thuis, zo voelt het echt. Het was bijna teleurstellend dat koffie drinken op de veranda, met uitzicht op een zonovergoten tuin met torenhoge bomen, meer als thuis voelde dan ons nieuwe huis in Dordrecht. Misschien is het ook wel een overreactie, want we weten nu dat we hier nog maar even zullen wonen en dan echt in Nederland gaan vestigen. Misschien lijkt alles dan wel meer ideaal dan het in het echt is. Het is in ieder geval fijn om te zien dat de kinderen weer heerlijk aan de slag gaan met hun eigen spullen. Boomhut repareren, een knikkerbaan afmaken, werkboeken invullen, er is zoveel te doen. Het lijkt wel of ze afgelopen maanden onder een deken hebben geleefd en hier weer tot leven komen. 

Nu we hier weer zijn, beseffen we temeer hoe gehecht we zijn en hoe lastig het afscheid is. Aan de andere kant is het ook heel fijn dat we terug kunnen kijken op een mooie en positieve periode hier. In plaats van weg te willen vluchten, omdat het allemaal zo naar is. Natuurlijk, er waren ook echt akelige dingen, groot en klein. We hebben grote rellen meegemaakt, een overstroming met verlies van het vliegtuig, conflicten... Daar verlangen we niet naar terug. Maar ook: de boter en de melk zijn hier niet zo lekker... Dat kunnen we heel goed loslaten, om maar niet te spreken van de kakkerlakken en de ratten en de schade die ze aanrichten.

We hopen hier met ons gezin, de Lentera-vrienden en andere collega's en vrienden, nog een paar goede weken te hebben. Zodat we ons verblijf hier, met deze laatste ultrakorte termijn, goed kunnen afronden. En dan zullen we ons vast, op termijn, net zo goed gaan thuis voelen in ons nieuwe huis in Dordt.