Elco en Wijnanda van Burg zijn juni 2014 naar Papoea (Indonesiƫ) vertrokken. Zij werken namens stichting Lentera op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

Herfststress

"Mama, als u het koud heeft, moet u gewoon ook een hele-dag-draag-trui kopen." "Het is zó koud, ik wil een winterjas." "Ik wil buiten spelen, maar hier regent het altijd. Wat kun je eigenlijk doen in Nederland, als het koud, nat en donker is?" Het is wennen, dit herfstweer kennen we niet zo goed. Je zou zeggen dat Elco en ik het nog wel moeten weten, we hebben toch het grootste deel van ons leven in Nederland gewoond. Toch valt dat tegen. We doen al zo vreselijk ons best om weer normale Nederlanders te zijn, dat we even vergeten dat we ook aan het klimaat moeten wennen, warme kleren, regenkleren, fietslampen, binnenplannen maken voor als buiten spelen niet kan. Dat is toch best veel om over na te denken.

We worden er steeds beter in om antwoord te geven op de vraag of we weer gewend zijn in Nederland. Het antwoord kan wel verschillen per dag. De ene dag voelt het alsof we alweer jaren in Dordt wonen, de andere dag steekt heimwee de kop op. Zeker als er "thuis" dingen gebeuren waar we graag bij hadden willen zijn. Pas kwamen op een zondag drie berichten binnen: Letina, het dochtertje van onze huishulp ibu Hosana ligt in het ziekenhuis met TBC; een vrouw die regelmatig kwam voor bijbelstudie is beroofd en van haar motor af geslagen; onze buurman heeft een steen in zijn oog gekregen met grasmaaien. Nou, dan wil je toch gewoon een rondje ziekenhuis doen? Er zijn en helpen indien nodig. Al die mensen voelen als familieleden voor ons. Blijkbaar is dat nu ons lot. Waren we in Wamena, dan wilden we in Nederland zijn, als er iets gebeurde in de familie. Nu is het andersom. Het geeft troost dat we weten dat God wel overal tegelijk is en dat Hij voor mensen kan zorgen, als wij dat niet kunnen.
Gelukkig biedt de herfst naast stress ook een heleboel mooie dingen. Eikels, kastanjes! Wat een schatten! En hele bomen die van kleur veranderen. Maria slaat het elke keer met verwondering gade. "Hé, die boom heeft alleen rode bladeren, de Heere is vergeten er gele bladeren bij te doen."