Elco en Wijnanda van Burg zijn juni 2014 naar Papoea (Indonesiƫ) vertrokken. Zij werken namens stichting Lentera op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

Dankbaarheid bij een ongeluk

We zijn hier om iets te doen voor en met de Papoeas. Dat betekent dat we veel geven: trainingen, advies, les, soms ook geld en spullen. Regelmatig krijgen we ook iets. Zoete aardappelen, groente, soms een vergoeding. En als we alle hanen bewaard hadden, hadden we nu een kippenhok vol. Maar wat we vorige week meemaakten, daar waren we letterlijk stil van.

Wijnanda overkwam vorige week een ongeluk met haar motor. Aangereden op een drukke straat – wat er precies gebeurd is weten we niet, want Wijnanda kan zich niets herinneren van het eerste uur sinds het ongeluk. Gelukkig is het redelijk goed afgelopen. Wat wondjes, enorme blauwe plekken en een zware hersenschudding. Reden tot dankbaarheid, als je beseft hoe het ook anders had kunnen aflopen.

Wijnanda werd snel naar het ziekenhuis gebracht door twee expat-vriendinnen. En zodra we in het ziekenhuis waren, kwamen de eerste vrienden en collega’s – en dat stopte niet voordat we twee dagen later weer vertrokken. Als iedereen van onze lokale collega’s en vrienden geweten had dat Wijnanda in het ziekenhuis lag, was het kamertje continu te klein geweest. En de koelkast vol. Want iedereen bracht wat mee, inclusief dingen die we normaal niet kopen omdat ze erg duur zijn, zoals appels. De dominee gaf ook nog een flinke gift, andere collega’s dachten aan de ziektekosten, enzovoort. Het was bijzonder om zo de liefde en waardering van zowel onze lokale vrienden en collega’s als van de expats te merken. Nog steeds genieten we van maaltijden die aangeboden zijn – wat wel makkelijk is, want Wijnanda is vooral nog aan het rusten. Een extra reden tot dankbaarheid dus.