Elco en Wijnanda van Burg zijn juni 2014 naar Papoea (Indonesiƫ) vertrokken. Zij werken namens stichting Lentera op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

Naar Singapore!

"Waar wil je je visum ophalen?", vroeg pak Joni, de baas van het kerkelijk visumkantoor vrijdag over de telefoon. "Nou ja, Singapore is wel een goed idee." Ineens is Wijnanda's werkvergunning en bijbehorend visum dus klaar. Dus vandaag druk aan het regelen om alles gereed te krijgen. Wijnanda moet een "exit permit only" krijgen, waarmee het huidige visum vervalt. Vervolgens moet er een telex naar de Indonesische ambassade in Singapore. En natuurlijk tickets en een plek om te slapen.

Het was even onwerkelijk: is het nu echt gelukt na bijna vier jaar eraan gewerkt te hebben ? De laatste maanden was het iedere keer: kun je dit nog opsturen? En oh ja, we hebben ook dit document nog nodig. En dan waren twee eerdere pogingen voor een visum al op niets uitgelopen. Dus ja, we hadden de hoop wel al een beetje opgegeven. Nu is het bijna rond, in ieder geval zover dat de telex naar de ambassade kan.   

Een doktersvisum bleek niet mogelijk onder de huidige regels. Het is daarom uiteindelijk een religieus visum geworden. Dit visum geeft in ieder geval de mogelijkheid om gestructureerd te werken, advies te geven en te trainen. We zijn erg dankbaar dat dit uiteindelijk gelukt is. Volgende week mag Wijnanda dus even op en neer naar Singapore om haar visum op te halen (een reis van zo'n 13 uur). Hopelijk gaat het allemaal vlotjes met het regelen van het visum en heeft ze nog even tijd om vrienden daar op te zoeken - zo kun je van de nood een deugd maken.