Elco en Wijnanda van Burg zijn juni 2014 naar Papoea (Indonesiƫ) vertrokken. Zij werken namens stichting Lentera op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

Conferentie, synode en visum

Na de eerste lezing gaan ongeveer 20 mensen staan. De vragen houden niet op. “Wat fijn dat jullie zo enthousiast zijn,” reageert ds. Peres Nekwek op de vragenstellers. “Helaas kunnen we niet iedereen aan het woord laten op dit moment, er komen straks nog een heleboel lezingen, en dan kun je de andere vragen stellen. De ongeveer 800 bezoekers van de conferentie van de GJRP vorige week hadden er duidelijk zin in en wilden graag hun zegje doen over hoe het eraan toe gaat in de kerk.

Twee dagen, maandag en dinsdag, waren uitgetrokken voor de conferentie, met ook bezoekers en sprekers uit Nederland. Veel mensen waren naar het warme Dekai gevlogen, in het zuidelijke laagland van Papoea en werden op het vliegveld onthaald met een traditionele ontvangst. Speciaal voor de conferentie was een afdak gebouwd op het terrein van de kerk; drie grote delen die in een u-vorm om het sprekersgedeelte heen stonden. Een mooie opzet, waarbij je iedereen goed kon zien. De lezingen gingen over de thema’s Reformatie, transformatie en contextualisatie. Eerst dus over de basis van de kerk, de leer. Daarna over de betekenis ervan in het leven, evangelisatie en diakonaat. Maar ook de contextualisatie ervan in de context van Papoea. Goede lezingen en dus veel vragen. Best kritische vragen soms, zoals over de vraag waarom vrouwen niet mogen preken, of met het verzoek of er niet meer gedaan kan worden (vooral in de vorm van een netwerk) om Papoea-studenten in Nederland te laten studeren. Op zaterdag waren de meeste bezoekers al aangekomen, dus op zondag was er een massale kerkdienst, met twee keer een mooie preek van twee van de predikanten uit de classis Una-Ukam.

Na de conferentie begon op woensdag de synode, die op dinsdag al geopend was zodra de vertegenwoordigers van de overheid gearriveerd waren. Dit was de tweede synode die als volledig zelfstandige kerk werd vormgegeven. Belangrijke besluiten werden genomen over de stichtingen/deputaatschappen van de kerk. Alle bestuursleden werden vervangen of vernieuwd, want men wilde voorkomen dat mensen te lang invloed uitoefenen en/of te veel functies tegelijkertijd hebben.

Helaas moest ik zelf plotseling weg, want ik werd dinsdag opgebeld dat we dezelfde dag not naar de immigratie moesten voor onze visumverlenging. Nadat ik uitgelegd had dat dat niet ging lukken, want ik moest eerst nog terug naar Wamena, Wijnanda en de kinderen ophalen en dan doorvliegen naar Sentani, kregen we een dag respijt… Direct mijn ticket gewijzigd, tickets Wamena-Sentani gekocht, en de volgende morgen om 9 uur was ons visum verlengd! Helaas wel slechts tot april, omdat de visa-vergunning van de kerk dan verloopt – dus als het goed is mogen we in april weer… 

 

Een mooi afdak ter bescherming tegen zon en regen. De kinderen zitten netjes voor de zondagschool.

  

Er is genoeg eten. / De conferentie ging tot laat in de avond door. 

 

Een forum met leidinggevenden van de kerk. / De afgevaardigden van de Jali-classis zingen een lied in stamtaal.

De vertegenwoordigers van de overheid uit Yalimo worden traditioneel ontvangen (gezamenlijk huilen en gebed).